Da što hoće i mogu, dokazali su učenici zagrebačkih osnovnih škola! Finale 2014.

U utorak, 20.05.2014. održano je finale natjecanja „Što hoću, mogu!“ u organizaciji Centra izvrsnosti za poduzetništvo Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta.

Na natjecanju osnovnoškolaca za razvoj ideja i izradu najbolje promotivne kampanje i promotivnog materijala za proizvod, uslugu ili na temu društveno odgovornog poslovanja, pobjedu je odnio tim „MyCity – infomat“ iz Osnovne škole Prečko.

Miroslav Vukelić, Houston McDonald i Borna Hesky su uz pomoć mentora izradili prototip infomata koji bi bio postavljen na različitim, frekventnim mjestima u gradu te turistima pokazivao najvažnije informacije o znamenitostima, prometnoj infrastrukturi i sličnim korisnim informacijama. Korisnicima bi informacije bile pružene na nekoliko stranih jezika (engleski, njemački, talijanski, japanski itd.), a cilj je pomoći turistima da ciljano posjećuju ono najzanimljivije što gradovi pružaju s naglaskom na najboljoj iskoritivosti vremena provedenog u određenom mjestu. Predstavili su nam i planove za budućnost gdje bi uz infomate, razvili i aplikaciju za pametne telefone s jednakim ciljem.

Među 12 timova iz 6 osnovnih škola Grada Zagreba - finalista natjecanja, drugoplasirani, ali također izvrsni, bili su učenici tima „Soše!“ (Osnovna škola Vrbani). „Soše“ su predstavili trgovinu orijenalnih začina koja svoje kupce educira o primjeni svakog od začina iz ponude. Treće mjesto zauzeli su momci maštovitog tima „Healthy juice“ (Osnovna škola Pantovčak) koji su svoje zdrave napitke ponudili i žiriju (probali smo, zaista su ukusni!).

Učenicima je, u ime MINPO-a čestitao pomoćnik ministra Gordana Marasa, gospodin Vjekoslav Rakamarić, koji je oduševljen idejama natjecatelja obećao kako će Minsitarstvo natjecanje podržati i sljedeće godine.

Nagrade, zahvalnice i priznanja uručila je ravnateljica PGEŠ Katarina Zrinski, gospođa Antonela Šimunović koja je još jednom iskoristila priliku te čestitala svim finalistima i njihovima mentorima, koji su nam svojim idejama, trudom i prezentacijama pokazali kako možemo itekako računati na nove generacije poduzetnika.

Glavna nagrada bila je četverogodišnja školarina za jedan od programa Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski u vrijednosti većoj od 300.000,00 kuna.

Učenike su brojnim i vrijednim nagradama nagradili i sponzori: Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Mozaik knjiga, Maraska, Jadran tvornica čarapa, Green Gold Bowling, Oxford University Press, Kraš, Školska knjiga te Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski. Među nagradama našle su se vrijedne knjige, ulaznice za predstave, tečaj Brzog čitanja, kuglanje, slatkiši i dr.

Natjecanje su medijski pratili EduCentar te mjesečnik Poduzetnik.

U nastavku objavljujemo rang listu finalista te još jednom od srca čestitamo svim finalistima – našim budućim poduzetnicima:

1. MyCity – infomat: 86 bodova (OŠ Prečko)
2. Soše!: 84 boda (OŠ Vrbani)
3. Healthy juice: 82 boda (OŠ Pantovčak)
4. Heritage shoes/cipele Baština: 81 bod (OŠ Vukomerec)
5. Croatian Network of The Hotels/Hrvatska mreža hotela: 79 bodova(OŠ Pantovčak)
6. Licitarsko srce: 76 bodova(OŠ Bedenica)
7. Aplikacija za pametni telefon: 74 boda(OŠ Pantovčak)
8. Artists: 73 boda(OŠ Vrbani)
9. Životinje imaju pravo na svoja prava: 72 boda (OŠ Josipa Badalića)
10. Zagrebački suvenir TRA-Ze Ge: 71 bod(OŠ Pantovčak)
11. Choko Buddy (energetska pločica od čokolade): 71 bod(OŠ Vukomerec)
12. Crolex – hrvatski sat: 68 bodova(OŠ Pantovčak)

Vidimo se i dogodine u Zrinskom!